Fyll i dina uppgifter

Få det bästa lånet idag.

kr
år

Ungefärlig kostnad 50000 kr/mån

Ange ett giltigt Personnummer
Ange ett giltigt Svenskt mobilnummer
Ange en giltig e-postadress
1
2
1
2
3
4
Välj det alternativ som bäst beskriver hur många barn som bor i ditt hushåll
Välj det alternativ som bäst beskriver hur många vuxna (18+) som bor i ditt hushåll
Välj det alternativ som bäst beskriver din anställning
Detta fält krävs
Detta fält krävs
Detta fält krävs
Ange din månatliga inkomst före skatt (minimum 8000 kr)
Välj det alternativ som bäst beskriver din civilstånd
Välj det alternativ som bäst beskriver din bostadssituation
Detta fält krävs
Välj "Ja" eller "Nej"
2
2
3
4

Medsökande information:

Ange ett giltigt Personnummer
Ange ett giltigt Svenskt mobilnummer
Ange en giltig e-postadress
3
4

Medsökande information:

Välj det alternativ som bäst beskriver hur många barn som bor i ditt hushåll
Välj det alternativ som bäst beskriver hur många vuxna (18+) som bor i ditt hushåll
Välj det alternativ som bäst beskriver din anställning
Detta fält krävs
Detta fält krävs
Detta fält krävs
Ange din månatliga inkomst före skatt (minimum 8000 kr)
Välj det alternativ som bäst beskriver din civilstånd
Välj det alternativ som bäst beskriver din bostadssituation
Detta fält krävs
Välj "Ja" eller "Nej"
4

Genom att skicka in ansökan, godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn.

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5,69%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 901 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 273 744 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,55% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Hem / Allt om lån

Allt om lån

Det finns många olika sorters lån ute på marknaden. För dig som ska låna pengar är det bra att först ta reda på vilket sorts lån du ska ha. När du valt låneform kan du sen börja jämföra olika långivare för att förhandla fram bra priser och villkor. Här går vi igenom de 13 vanligaste lånen som finns på svenska marknaden. Vi kallar det för ”allt om lån” och de vanligaste lånen är:

 • Privatlån
 • Blancolån
 • Lån utan säkerhet
 • Banklån
 • Samlingslån eller hopbakslån
 • Bolån
 • SMS-lån
 • Snabblån
 • Kontokredit
 • Billån
 • Företagslån
 • Räntefria lån
 • Seniorlån

Privatlån

Ett privatlån är ett lån som du tecknar utan någon säkerhet för lånet. Det är dessutom endast privatpersoner som får ta lån i den här låneformen. Bortsett från billån och bolån är det här det vanligaste lånet på den svenska marknaden.

Lånebelopp och återbetalningstid

Ett privatlån utmärker sig genom att du lånar lite större belopp, från 5000 kr upp till 600000 kr. Du kan dessutom låna med en återbetalningstid från 12 månader upp till 20 år. För bara något år sedan var de största lånen på 500000 kr och de längsta återbetalningstiderna på 18 år. I och med konkurrensen på marknaden har allt fler börjat erbjuda privatlån och då har dessutom villkoren utökats och blivit allt mer förmånliga.

Räntan på ett privatlån

Eftersom lånet är utan säkerhet kommer du alltid betala en högre ränta på ett privatlån än på exempelvis ett bostadslån där hela fastigheten ligger som pant för lånet. Av den anledningen ligger privatlån med lägst ränta idag på 2,95%. Som mest kan du betala runt 30% i ränta för ett privatlån. Beroende på din ekonomi kommer du få olika lånevillkor. Dessutom påverkas räntan av vilken bank du väljer och vilka kunder de vill ha och hur deras kreditportfölj ser ut i övrigt. Därmed bör du alltid jämföra flera långivare innan du tackar ja till ett privatlån.

Blancolån

Blancolån är ett annat namn för privatlån. Det vanligaste namnet förr om åren och det betyder att man lånar ”in blanco” det vill säga att något är ”ofullständigt”. I det här fallet är det säkerhet på lånet som inte bara är ofullständig utan helt obefintlig. Det speciella med just begreppet blancolån är att det är entydigt med privatlån. Det finns andra liknande begrepp som har en bredare betydelse och omfattar fler låneformer.

Blancolån ett negativt uttryck

När man studerar långivarnas språkbruk kan man se en tydlig trend att storbanker och kallar eller har kallat privatlån för blancolån. Anledningen kan vara att de vill påtala risken, inte bara för banken utan även för låntagaren. Att istället kalla lånet för ett privatlån är ett sätt att neutralisera begreppet. De nya låneaktörerna som vuxit fram senaste 10 åren använder frekvent ordet privatlån framför blancolån.

Samma villkor oavsett namn

Du som låntagare bör ha i åtanke att oavsett vad banken eller långivaren kallar ditt lån är det samma produkt. Du får alltså samma villkor, eller ska i vilket fall ha rätt till samma villkor, oavsett om det står privatlån eller blancolån på ansökan.

Lån utan säkerhet

Det tredje begreppet i raden av ord som oftast används för privatlån är ”lån utan säkerhet”. Här bör du dock komma ihåg att ett privatlån omfattas av vissa kriterier, 5000 till 600000 kr i lånebelopp och minst 12 månaders återbetalningstid. Ett lån utan säkerhet kan vara vilket lån som helst som tas utan att pantsätta något.

Lån utan säkerhet är oftast privatlån

I regel menar man privatlån när man pratar om lån utan säkerhet. Det kan dock vara ett sms-lån, en kontokredit, ett snabblån, ett banklån, ett företagslån, ett billån utan bilen som säkerhet eller till och med ett kreditkort. Alla dessa är olika låneformer som tas utan att sätta något i pant för lånet.

Banklån

Att ta ett banklån innebär att du går till banken och lånar pengar. Oavsett vilket lån du tar hos banken är det alltså ett banklån. Med banken menar man inte bara de fyra storbankerna i Sverige utan alla finansiella aktörer som har ett banktillstånd. Det finns för närvarande över 50 aktörer som har tillstånd att bedriva någon form av bankverksamhet i Sverige.

Banklån för hus eller bil

Om du berättar för någon att du tagit ett banklån kan det vara klokt att förtydliga vad lånet skulle användas till. Du kan trots allt låna pengar hos en bank både till att köpa en resa, köpa en bil eller till kontantinsatsen på ett hus. Du kanske till och med ser ditt bolån som ett banklån. Det vanligaste är att man menar ett privatlån, alltså ett lån utan säkerhet som du har tagit hos en bank och inte ett kreditinstitut.

Samlingslån eller hopbakslån

I samband med att TV-programmet Lyxfällan gjorde succé i Sverige myntades begreppet ”hopbakslån”. När Lyxfällans programledare hjälpte de överbelånade deltagarna att förhandla fram ett stort lån hos en bank eller långivare så löste de alla gamla smålån och krediter.

Samlingslån minskar månadskostnaden

Tar du ett samlingslån eller ett hopbakslån är det alltså för att du har flera lån som du vill lösa och lägga ihop till ett lån. När du gör detta brukar man också sprida ut lånet över en längre amorteringstid för att minska månadskostnaderna. Du kommer troligen lösa sms-lån och andra lån med höga räntor och kan därmed minska totala lånekostnaden också.

Hopbakslån med lång amorteringstid

Du bör komma ihåg att ett lån som har en lång återbetalningstid är ett lån som har fler månadsbetalningar och därmed fler tillfällen som ränta ska betalas. Därmed kan ett samlingslån vara en dyrare affär totalt sätt, jämfört med att betala på flera smålån. Fördelen är att du får kontroll på din ekonomi och en lägre månadskostnad att betala.

Bolån

Svenska folkets vanligaste och största lån är bostadslånet. Idag ses det ofta som en rättighet att äga sitt eget boende och därmed har många valt att teckna ett bolån med sin bank. Lånet är speciellt i den bemärkelsen att fastigheten, eller lägenheten, står i pant som säkerhet för lånet. Därmed är räntan lägre än på lån utan någon säkerhet.

SMS-lån

SMS-lån växte i Sverige under början av 2000 talet då man kunde smsa till ett nummer och kort därefter få lite extra pengar insatta på sitt bankkonto. Givetvis var det här små och snabba lån som kostade en hel del i ränta. I många fall hade man inte en ränta i procent utan ett fast extra belopp som skulle betalas redan månaden efter.

SMS-lån med 1200 procent ränta

Om du lånade 2000 kr kunde du behöva betala tillbaka 4000 kr redan efter 30 dagar. Därmed var räntan på 100 procent per månad och den effektiva räntan på hela 1200 procent på ett år. SMS-lån eller snabba lån sammanfattas med enkla ansökningsprocesser, snabba utbetalningar, ofta helgutbetalningar och låga krav på kreditvärdighet då lånebeloppen är små.

Lagen om högkostnadskrediter

Den 1:a September 2018 infördes lagen om högkostnadskrediter i Sverige. I och med den lagen förändrades marknaden för smslån i grunden. I korta drag krävde lagen att ett snabblån eller smslån maximalt fick ha 39 procent i ränta. Dessutom fick summan av fasta avgifter och räntor inte överstiga 100% av lånebeloppet.

Snabblån

Alla lån som har en återbetalningstid som är kortare än 12 månader kallas gemensamt för snabblån. Det är alltså både de så kallade smslånen och kontokrediterna samt digitala versioner av smslån som numera rakt av kallas för snabblån.

Snabblån utan UC med direktutbetalning

En vanlig och populär form av snabblån är lån som inte begär en kreditupplysning från UC, upplysningscentralen. Dessa långivare använder istället Bisnode, Creditsafe eller någon liknande aktör för att utvärdera om du får låna pengar hos dem. Direktutbetalning innebär att pengar betalas ut så snart lånet är beviljat. Om ditt lån beviljas kan du få en utbetalning samma dag givet att du har konto hos någon av bankerna som långivaren samarbetar med. Oftast är det de fyra storbankerna samt Danske Bank och eventuellt ytterligare någon bank.

Kontokredit

En kontokredit fungerar i stora drag som ett kreditkort fast utan själva plastkortet. Du ansöker om ett konto hos en långivare med en viss beviljad kredit. Det rör sig ofta om ganska små belopp, från 5000 kr upp till maximalt 50000 kr. När kontot är beviljat kan du göra uttag från kontot, betala tillbaka och ta ut pengar igen när det behövs.

Minsta återbetalning på kontokrediten

De flesta kontokrediterna erbjuder en minsta återbetalning på ditt lån. Du behöver alltså inte betala tillbaka mer än exempelvis 5 procent av lånet eller minst 500 kr. På det sättet kan du betala av mer när du har råd och mindre om en månad är lite mer knaper.

Billån

Billån innebär att du lånar pengar för att köpa en bil. Den äldsta formen av billån innebär att du besöker en bilhandlare och tar ett lån genom en av deras partners. Det lånet är knutet till bilen och har bilen som säkerhet för lånet. Du betalar en kontantinsats, i vanliga fall 20% av bilens kostnad. Sen betalar du av lånet över tre eller fem år. Säljer du bilen måste du också lösa lånet på samma gång.

Billån utan kontantinsats

Om du inte vill lägga exempelvis 50-60000 kr i kontantinsats på en bil, som ändå minskar i värde ganska rejält, kan du välja ett billån utan kontantinsats. Det fungerar också i vissa fall om du inte har kreditvärdighet nog att få ta ett billån med säkerhet. Då ansöker du hos en långivare om ett billån som inte har bilen som säkerhet. De här lånen är snarlika vanliga privatlån, ibland har de en lite lägre ränta eftersom det går till ett bilköp och därmed en kapitalvara med viss beständighet, jämfört med exempelvis en resa.

Företagslån

Med företagslån menar man i första hand ett lån utan säkerhet, antingen till en enskild näringsidkare eller till ett aktiebolag. Det här är en låneform som blivit enormt populär senaste åren. Största anledningen är att nya moderna aktörer har trätt fram som erbjuder smidigare ansökningsprocesser än de traditionella bankerna.

Företagslån för att investera

Att starta ett företag är en omfattande process och många behöver jobba hårt i flera år innan du kan börja ta ut en rimlig månadslön. Samtidigt måste man ofta investera pengar för att kunna tjäna pengar. Det kan handla om allt från att renovera en butik till att köpa på sig ett första lager till att skaffa en firmabil och verktyg.

Företagslån med kort löptid

Många företagslån har en lite kortare löptid än vanliga privatlån. Räkna med att betala av lånet på 12 månader eller upp till ett par år. Du får också räkna med att gå i privat borgen för lånet eftersom företaget kanske inte har några intäkter ännu som kan säkra upp lånet.

Räntefria lån

Samlingsnamnet på lån som inte har någon ränta är räntefria lån. Det kan exempelvis rör sig om:

 • Snabblån med fast avgift istället för ränta
 • Kampanjer du kan låna utan avgift eller ränta om du betalar tillbaka inom exempelvis en månad
 • Företagslån som inte har räntekostnad utan en fast månadsavgift

Det är inte så vanligt med räntefria lån och de omfattas ofta av krav kring hur snabbt du ska betala tillbaka. Är du dock i en situation som klarar av villkoren, exempelvis att du behöver pengar till en tandläkarräkning nu och får tillbaka pengar på skatten om 20 dagar, då kan det här vara ett bra alternativ.

Seniorlån

För den äldre som bor i ett hus med låg belåning kan seniorlån vara ett sätt att frigöra kapital. Om du exempelvis har en fastighet med ett värde på fem miljoner och bara en miljon i lån kan du i vissa fall låna upp till 50 procent belåningsgrad, trots att du är pensionär. De här pengarna, i det här fallet två miljoner kronor, kan sen användas för att utöka pensionen.

Seniorlån är hårt kritiserat

Många kritiserar seniorlån eftersom det funnits kreativa rådgivare som hjälpt äldre att låna upp pengar på sina hus för att sen investera dessa i spekulativa tillgångar. Givet att pengar enbart används till att spekulera kan det vara tveksamt att ta ett seniorlån.

Seniorlån som hypotekspension

Ett alternativ som är mer smakfullt är om en äldre person utan arvingar använder lånet till att dryga ut pensionen och få en dräglig tillvaro. Att vara miljonär men leva fattigt för att kapitalet är bundet i en fastighet är inte kul för någon.


dark pattern

BestRate sköter prutandet åt dig.

Du kan sedan i lugn och ro välja det

erbjudande som passar dig allra bäst.

Gör en ansökan. Behöver du hjälp kan du ringa till oss på: 033 - 340 19 76

arrow

Vi tar fram erbjudanden från upp till 16 långivare.

arrow

Välj det erbjudande som passar dig bäst. Få pengarna utbetalt samma dag.

Din personliga låneförmedlare
Vi prioriterar din säkerhet

Vi använder en etablerad säkerhetslösning som används globalt av ledande företag och vi är fullt certifierade av Digicert.

Vad tycker våra kunder?

Vanliga frågor & svar

 • Ansökning

  • No, applying for a loan with BestRate is free of charge and your application is not binding. Since the lender gets a new and satisfied customer, we charge a fee from the lender. There is no extra cost or interest rate surcharge for you as a customer!

  • If you apply for loans from individual lenders, they each take credit information, which has a negative impact on your credit rating and thus reduces your chances of getting a loan. By applying for a loan through BestRate, only one credit report is taken from UC and you can calmly decide on the terms with your credit rating intact.

  • Yes. You can always change the loan amount and details in your application. Since credit report expires within 5 days, we recommend that you contact us as soon as possible, 033 - 340 19 76.

  • Because the lender's credit decision is largely based on repayment ability, the likelihood of you getting a loan with a co-applicant increases. If you are two people sharing the loan responsibility, the lender's risk decreases and the likelihood that you will get a loan with good terms increases. If you are wondering how it all comes together, we are happy to help you, contact us at 033 - 340 19 76.

 • Lån

  • BestRate helps you lower your loan costs by gathering offers from lenders. You can also extend the repayment period and get a lower monthly cost. Call us at 033 - 340 19 76 and we'll tell you more.

  • Ditt lån betalas ut 2-5 bankdagar efter att banken mottagit undertecknat låneavtal.

  • At BestRate you can apply for loans from SEK 10,000 up to SEK 600,000 as a private individual. Companies can apply for loans from SEK 25,000 to SEK 3,000,000.

   The lender makes an assessment of your finances based on the information in your application. The assessment is based on how much you can borrow and at what interest rate.

   TIP: Having a co-applicant in the loan application increases your chances of getting loan offers. The support staff at BestRate will gladly help you with questions about loan amounts, contact us at 033 - 340 19 76.

  • You can choose a repayment period of 1-15 years. If you have any questions about the repayment period we would be happy to assist you, contact us at 033 - 340 19 76.

  • Yes, you can always redeem the entire loan or make extra monthly payments on the loans you take through BestRate.

  • Du som har betalningsanmärkningar kan låna upp till 150 000 kr förutsatt att följande krav är uppfyllda:

   • Du är minst 18 år
   • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år
   • Har en årsinkomst på minst 120 000 kr
   • Är skuldfri hos Kronofogden sedan minst 6 månader
 • Övrigt

  • BestRate does not determine the interest rate on your loan, lender does.

   Lenders make an individual assessment of your application. Your credit rating, repayment ability and internal risk assessments form the basis of the interest rate the lender offers you.

  • What your monthly cost will be, you can find out after you apply for a loan. The monthly cost depends on the interest rate you are offered by the lender. We collect offers from several lenders so you can compare the interest rate in peace and quiet, right?

  • No, since we only take one (1) credit report with UC that the lenders share, your credit rating will not be adversely affected. In some cases, individual lenders may ask for additional information to make a better credit decision.

  • BestRate samarbetar med följande banker och kreditinstitut:

   • Lån & Spar Sverige, bankfilial
   • Komplett Bank
   • Credento
   • Moank AB
   • Froda - Monetise Capital AB
   • OPR - Finance AB
   • CapitalBox AB
   • Approva AB
   • Fedelta Finance AB
   • Aros Kapital AB
   • Fairlo
   • IMH Finans
   • Qred AB
   • Corpia
   • Nordax Bank AB
   • Resurs Bank

Vi samarbetar med noga utvalda långivare

Lån & Spar Sverige, bankfilial logo
Komplett Bank logo
Credento logo
Moank AB logo
Froda - Monetise Capital AB logo
OPR - Finance AB logo
CapitalBox AB logo
Approva AB logo
Fedelta Finance AB logo
Aros Kapital AB logo
Fairlo logo
IMH Finans logo
Qred AB logo
Corpia logo
Nordax Bank AB logo
Resurs Bank logo

Läs mer om våra tjänster

Privatlån

Ett privatlån är ett lån för din konsumtion. Ett privatlån kan göra det möjligt att åka på en välförtjänt semester, eller kanske göra det möjligt att äntligen påbörja renoveringen av huset eller sommarstugan.

Billån

Att ansöka om billån kan vara fyllt av spänning för vissa, medan det för andra mest är ett nödvändigt ont.

Låna pengar

Genom att låna hos låneförmedlare får du inte bara svar snabbt, det är även ett effektivt sätt att få de absolut bästa erbjudandena.

Samla lån

Samla lån och sänk månadskostnaden

Blanco lån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, det vill säga det är ett lån där du inte pantsätter huset, bilen eller något annat.

Allt om lån

Det finns många olika sorters lån ute på marknaden. För dig som ska låna pengar är det bra att först ta reda på vilket sorts lån du ska ha.

Kontakta oss

Telefon: 033 - 340 19 76
E-postadress: kundservice@bestrate.se

Öppettider

Måndag - Torsdag 09:00 - 16:00
Fredag 09:00 - 15:30
Lördag stängt
Söndag stängt

Kontakta oss

Telefon: 033 - 340 19 76
E-postadress: kundservice@bestrate.se