Varför är ett samlingslån en bra idé?

Författare: arjan@bestrate.se | Datum publicerat: 15 Februari 2021

Blog image

 

Samlingslån är precis som det låter, ett lån för att baka ihop befintliga krediter till ett och samma lån hos samma långivare. Begreppet ”samla lån” syns i stor omfattning på digitala plattformar och kan av många uppfattas som negativt. Tvärtom kan det faktiskt vara positivt för dig som låntagare! Vi vill med detta blogginlägg tydliggöra vad ett samlingslån är och på vilket sätt det gynnar dig som konsument. 

Varför ska man ansöka om ett samlingslån? Jo, genom att samla ihop dina lån kan du uppnå följande:
 

Du får en lägre månadskostnad

Med en lägre månadskostnad får du större utrymme i din privatekonomi som du kan nyttja till sparande och för att driva runt ditt hushåll.

Din månadskostnad består av två delar, amortering och effektiv ränta.
Syftet med ett samlingslån är att sänka utgifterna förknippade med din amortering och ränta.

Genom att långivaren förlänger lånets löptid blir din amorteringsutgift lägre på månadsbasis. Eftersom du har fri förtidsinlösen på lånet kan du dock välja att amortera mer än det lägsta amorteringsbeloppet. På så vis är valet ditt att betala av lånet tidigare än lånets löptid. 

Exempel

Lån A: Löptid 30 månader = lägsta amorteringsbelopp 6.000 kr
Lån B: Löptid 60 månader = lägsta amorteringsbelopp 3.000 kr (men du kan amortera mer om du vill)

Mindre lån och krediter har oftast en väldigt hög effektiv ränta. Det innebär att en stor del av månadskostnaden du betalar är räntekostnader istället för att du betalar av på lånet. Ett samlingslån ger i regel lägre effektiv ränta jämfört med mindre lån & krediter.

Exempel

Lån A, B & C består av lägre lånebelopp men höga räntor.

Lån A: Lånebelopp 25 000 kr = 25% effektiv ränta

Lån B: Lånebelopp 15 000 kr = 30% effektiv ränta

Lån C: Lånebelopp 75 000 kr = 18% effektiv ränta

Nu samlar vi LÅN A, LÅN B & LÅN C i samma lån hos samma långivare och får istället följande resultat:
Lånebelopp 115 000 kr = 12% effektiv ränta

Som du ser i exemplet ovan ger det i regel en lägre ränta på ett större lån hos samma långivare istället för mindre krediter utspridda hos flera olika långivare. Du har nu sänkt dina utgifter på månadsbasis både i amorteringsbelopp och räntebetalning. 

Du får en samlad bild snabbt och enkelt

Utöver det klara ekonomiska fördelarna får du dessutom en enklare överblick av dina lån och kostnaderna förknippade till dessa.
På så vis får du bättre koll på vad du betalar i amortering och vad du betalar i ren ränta.

Om du, som många andra, blundar för situationen är det dags att ta dig i kragen och ta tag i situationen. Vi finns här för att hjälpa dig med din privatekonomi! Tveka inte att kontakta oss för att boka in en kostnadsfri rådgivning.

Det kostar 0 kr att ansöka om ett samlingslån

Hos oss kan du enkelt fylla i ansökan om samlingslån och få svar inom 2 minuter.
Ansökan är inte bindande på något sätt och helt kostnadsfri att genomföra.
Vi jämför flera banker & långivare och vi tar endast en kreditupplysning hos UC som våra anslutna banker & långivare får dela på. 

Ansök idag på www.bestrate.se 

dark pattern

BestRate sköter prutandet åt dig.

Du kan sedan i lugn och ro välja det

erbjudande som passar dig allra bäst.

dark pattern

Gör en ansökan. Behöver du hjälp kan du ringa till oss på: 033 - 340 19 76

arrow

Vi tar fram erbjudanden från upp till långivare.

arrow

Välj det erbjudande som passar dig bäst. Få pengarna utbetalt samma dag.

Din personliga låneförmedlare
Vi prioriterar din säkerhet

Vi använder en etablerad säkerhetslösning som används globalt av ledande företag och vi är fullt certifierade av Digicert.

Vad tycker våra kunder?

Vanliga frågor & svar

 • Ansökning

  • Nej, att ansöka om ett lån hos BestRate är kostnadsfritt och din ansökan är inte bindande. Eftersom långivaren får en ny och nöjd kund tar vi ut en avgift av långivaren. Det tillkommer inga extra kostnader eller räntepåslag för dig som kund!

  • Om du söker lån hos enskilda långivare tar de varsin kreditupplysning vilket har en negativ påverkan på din kreditvärdighet och därmed försämrar dina chanser att få ett lån. Genom att ansöka om ett lån via BestRate tas endast en kreditupplysning hos UC och du kan i lugn och ro ta ställning till villkoren med din kreditvärdighet intakt.

  • Ja. Du kan alltid ändra lånebelopp och uppgifter i din ansökan. Eftersom kreditupplysningen löper ut inom 5 dagar rekommenderar vi att du hör av dig till oss så snart som möjligt, 033 - 340 19 76.

  • Eftersom långivarens kreditbeslut till stor del baseras på återbetalningsförmåga ökar sannolikheten att du får ett lån med en medsökande. Om ni är två personer som delar på låneansvaret minskar långivarens risk och sannolikheten att ni får ett lån med bra villkor ökar. Om du undrar hur det hela hänger ihop hjälper vi dig gärna, kontakta oss på 033 - 340 19 76.

 • Lån

  • BestRate hjälper dig att sänka dina lånekostnader genom att samla erbjudanden från långivare. Du kan även förlänga återbetalningstiden och få en lägre månadskostnad. Ring oss på 033 - 340 19 76 så berättar vi mer.

  • Ditt lån betalas ut 2-5 bankdagar efter att banken mottagit undertecknat låneavtal.

  • På BestRate kan du ansöka om lån från 10 000 kr upp till 600 000 kr som privatperson. Företag kan ansöka om lån från 25 000 kr till 3 000 000 kr.

   Långivaren gör en bedömning av din ekonomi baserat på uppgifterna i din ansökan. Bedömningen ligger till grund för hur mycket du får låna och till vilken ränta.

   TIPS: Att ha en medsökande i låneansökan ökar dina chanser att få låneerbjudanden. Supportpersonalen på BestRate hjälper dig gärna med frågor om lånebelopp, kontakta oss på 033 - 340 19 76.

  • Du kan välja återbetalningstid på 1-15 år. Har du frågor om återbetalningstiden så hjälper vi dig gärna, kontakta oss på 033 - 340 19 76.

  • Ja, du kan alltid lösa hela lånet eller göra extra månadsinbetalningar på de lån du tar genom BestRate.

  • Du som har betalningsanmärkningar kan låna upp till 150 000 kr förutsatt att följande krav är uppfyllda:

   • Du är minst 18 år
   • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år
   • Har en årsinkomst på minst 120 000 kr
   • Är skuldfri hos Kronofogden sedan minst 6 månader
 • Övrigt

  • BestRate bestämmer inte räntan på ditt lån, det gör långivaren.

   Långivare gör en individuell bedömning av din ansökan. Din kreditvärdighet, återbetalningsförmåga och interna riskbedömningar ligger till grund för den ränta som långivaren erbjuder dig.

  • Vad din månadskostnad blir kan du få reda på efter att du ansökt om lån. Månadskostnaden beror på vilken ränta du erbjuds av långivaren. Vi samlar erbjudanden från flera långivare så att du kan jämföra räntan i lugn och ro.

  • Nej, eftersom vi endast tar en (1) kreditupplysning hos UC som långivarna delar på, påverkas inte din kreditvärdighet negativt. I vissa fall kan enskilda långivare fråga om ytterligare information för att ta ett bättre kreditbeslut.

  • BestRate samarbetar med följande banker och kreditinstitut:

Vi samarbetar med noga utvalda långivare

Läs mer om våra tjänster

Privatlån

Ett privatlån är ett lån för din konsumtion. Ett privatlån kan göra det möjligt att åka på en välförtjänt semester, eller kanske göra det möjligt att äntligen påbörja renoveringen av huset eller sommarstugan.

Billån

Att ansöka om billån kan vara fyllt av spänning för vissa, medan det för andra mest är ett nödvändigt ont.

Låna pengar

Genom att låna hos låneförmedlare får du inte bara svar snabbt, det är även ett effektivt sätt att få de absolut bästa erbjudandena.

Samla lån

Samla lån och sänk månadskostnaden

Blanco lån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, det vill säga det är ett lån där du inte pantsätter huset, bilen eller något annat.

Allt om lån

Det finns många olika sorters lån ute på marknaden. För dig som ska låna pengar är det bra att först ta reda på vilket sorts lån du ska ha.

Kontakta oss

Telefon: 033 - 340 19 76
E-postadress: kundservice@bestrate.se

Öppettider

Måndag - Torsdag 09:00 - 16:00
Fredag 09:00 - 15:30
Lördag stängt
Söndag stängt

Kontakta oss

Telefon: 033 - 340 19 76
E-postadress: kundservice@bestrate.se