Kreditupplysning - vad, hur & varför?

Författare: arjan@bestrate.se | Datum publicerat: 15 Februari 2021

Blog image

 

En kreditupplysning är ett dokument som sammanställer en persons ekonomi.
I en upplysning från UC kan man bland annat se:

 • Namn & adress
 •  Inkomster
 •  Skulder
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuld hos Kronofogden
 • Antal kreditupplysningar senaste 12 månaderna

Baserat på den ekonomiska helheten får varje person, som är över 18 år i Sverige, ett kreditbetyg baserat på sin ekonomi.
Betyget ger företaget en indikation om personens kreditvärdighet. Just kreditvärdigheten är viktig att ha intakt när man vill vända sig till banken för att ta ett lån.

Hur tas en kreditupplysning?

En upplysning tas på en privatperson i samband med att ett företag har ett legitimt skäl att få information om en persons kreditvärdighet.
Det kan vara i samband med att man vill genomföra ett köp på faktura, flytta in i en hyresrätt eller ansöka om ett lån.

Det är företaget med det legitima behovet som tar själva upplysningen.
Som privatperson blir man alltid informerad om att en kreditupplysning har tagits.

Om man som privatperson vill ifrågasätta varför en kreditupplysning tagits bör man vända sig till företaget som tagit upplysningen i första hand.

Varför tas en kreditupplysning?

En kreditupplysning används primärt som beslutsunderlag när banker, långivare eller andra typer av företag ska bevilja en kredit till en privatperson. Om vi tar banken som ett exempel så använder de informationen i upplysningen som en del av deras kreditbedömning.
Det vill säkerställa att låntagaren har en tillräckligt stark betalningsförmåga så att hen kan betala tillbaka lånet.

En hyresvärd kan ta en upplysning i syfte att säkerställa att personen som ska hyra lägenheten inte har en betalningsanmärkning.
Detsamma gäller för mobiloperatörer och andra tjänster där man tecknar ett avtal som löper över en längre tid. 

Det handlar helt enkelt om att företag behöver göra en riskbedömning och för det syftet är exempelvis en kreditupplysning från UC ett bra verktyg.

Kolla hur mycket du kan låna – utan en kreditupplysning

Om du råkar ut för många kreditupplysningar påverkas ditt kreditbetyg negativt.
Många upplysningar minskar dina möjligheter att få ett lån eller handla på kredit. Därför ska du inte dra på dig upplysningar i onödan.

Med BestRates låneindikator kan du se hur mycket du får låna utan att en kreditupplysning tas.
Det är dessutom helt kostnadsfritt. Klicka här för att testa ditt låneutrymme idag! 

dark pattern

BestRate sköter prutandet åt dig.

Du kan sedan i lugn och ro välja det

erbjudande som passar dig allra bäst.

dark pattern

Gör en ansökan. Behöver du hjälp kan du ringa till oss på: 033 - 340 19 76

arrow

Vi tar fram erbjudanden från upp till långivare.

arrow

Välj det erbjudande som passar dig bäst. Få pengarna utbetalt samma dag.

Din personliga låneförmedlare
Vi prioriterar din säkerhet

Vi använder en etablerad säkerhetslösning som används globalt av ledande företag och vi är fullt certifierade av Digicert.

Vad tycker våra kunder?

Vanliga frågor & svar

 • Ansökning

  • Nej, att ansöka om ett lån hos BestRate är kostnadsfritt och din ansökan är inte bindande. Eftersom långivaren får en ny och nöjd kund tar vi ut en avgift av långivaren. Det tillkommer inga extra kostnader eller räntepåslag för dig som kund!

  • Om du söker lån hos enskilda långivare tar de varsin kreditupplysning vilket har en negativ påverkan på din kreditvärdighet och därmed försämrar dina chanser att få ett lån. Genom att ansöka om ett lån via BestRate tas endast en kreditupplysning hos UC och du kan i lugn och ro ta ställning till villkoren med din kreditvärdighet intakt.

  • Ja. Du kan alltid ändra lånebelopp och uppgifter i din ansökan. Eftersom kreditupplysningen löper ut inom 5 dagar rekommenderar vi att du hör av dig till oss så snart som möjligt, 033 - 340 19 76.

  • Eftersom långivarens kreditbeslut till stor del baseras på återbetalningsförmåga ökar sannolikheten att du får ett lån med en medsökande. Om ni är två personer som delar på låneansvaret minskar långivarens risk och sannolikheten att ni får ett lån med bra villkor ökar. Om du undrar hur det hela hänger ihop hjälper vi dig gärna, kontakta oss på 033 - 340 19 76.

 • Lån

  • BestRate hjälper dig att sänka dina lånekostnader genom att samla erbjudanden från långivare. Du kan även förlänga återbetalningstiden och få en lägre månadskostnad. Ring oss på 033 - 340 19 76 så berättar vi mer.

  • Ditt lån betalas ut 2-5 bankdagar efter att banken mottagit undertecknat låneavtal.

  • På BestRate kan du ansöka om lån från 10 000 kr upp till 600 000 kr som privatperson. Företag kan ansöka om lån från 25 000 kr till 3 000 000 kr.

   Långivaren gör en bedömning av din ekonomi baserat på uppgifterna i din ansökan. Bedömningen ligger till grund för hur mycket du får låna och till vilken ränta.

   TIPS: Att ha en medsökande i låneansökan ökar dina chanser att få låneerbjudanden. Supportpersonalen på BestRate hjälper dig gärna med frågor om lånebelopp, kontakta oss på 033 - 340 19 76.

  • Du kan välja återbetalningstid på 1-15 år. Har du frågor om återbetalningstiden så hjälper vi dig gärna, kontakta oss på 033 - 340 19 76.

  • Ja, du kan alltid lösa hela lånet eller göra extra månadsinbetalningar på de lån du tar genom BestRate.

  • Du som har betalningsanmärkningar kan låna upp till 150 000 kr förutsatt att följande krav är uppfyllda:

   • Du är minst 18 år
   • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år
   • Har en årsinkomst på minst 120 000 kr
   • Är skuldfri hos Kronofogden sedan minst 6 månader
 • Övrigt

  • BestRate bestämmer inte räntan på ditt lån, det gör långivaren.

   Långivare gör en individuell bedömning av din ansökan. Din kreditvärdighet, återbetalningsförmåga och interna riskbedömningar ligger till grund för den ränta som långivaren erbjuder dig.

  • Vad din månadskostnad blir kan du få reda på efter att du ansökt om lån. Månadskostnaden beror på vilken ränta du erbjuds av långivaren. Vi samlar erbjudanden från flera långivare så att du kan jämföra räntan i lugn och ro.

  • Nej, eftersom vi endast tar en (1) kreditupplysning hos UC som långivarna delar på, påverkas inte din kreditvärdighet negativt. I vissa fall kan enskilda långivare fråga om ytterligare information för att ta ett bättre kreditbeslut.

  • BestRate samarbetar med följande banker och kreditinstitut:

Vi samarbetar med noga utvalda långivare

Läs mer om våra tjänster

Privatlån

Ett privatlån är ett lån för din konsumtion. Ett privatlån kan göra det möjligt att åka på en välförtjänt semester, eller kanske göra det möjligt att äntligen påbörja renoveringen av huset eller sommarstugan.

Billån

Att ansöka om billån kan vara fyllt av spänning för vissa, medan det för andra mest är ett nödvändigt ont.

Låna pengar

Genom att låna hos låneförmedlare får du inte bara svar snabbt, det är även ett effektivt sätt att få de absolut bästa erbjudandena.

Samla lån

Samla lån och sänk månadskostnaden

Blanco lån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, det vill säga det är ett lån där du inte pantsätter huset, bilen eller något annat.

Allt om lån

Det finns många olika sorters lån ute på marknaden. För dig som ska låna pengar är det bra att först ta reda på vilket sorts lån du ska ha.

Kontakta oss

Telefon: 033 - 340 19 76
E-postadress: kundservice@bestrate.se

Öppettider

Måndag - Torsdag 09:00 - 16:00
Fredag 09:00 - 15:30
Lördag stängt
Söndag stängt

Kontakta oss

Telefon: 033 - 340 19 76
E-postadress: kundservice@bestrate.se